Mostrar opciones

EN PORTADA > Noticias de ADICAE

NOTICIA

7 passos per consumir de forma crítica i responsable i no caure en el consumisme del Black Friday, el Cibermonday o les festes de Nadal

(2.12.2016) Recomanem en 7 senzills passos practicar un consum crític i responsable, planificat, intel·ligent i d'acord a les possibilitats i necessitats reals, amb el doble objectiu d'aconseguir el màxim estalvi sense caure en la irresponsabilitat consumista, que pot conduir a l'endeutament.

 1. Planificació

El primer pas és realitzar una llista d'articles realment necessaris i després comparar preus pel mateix article fins a trobar l'establiment on el comercialitzin en millors condicions. Aquest exercici previ també facilitarà comprovar si aquests descomptes són reals o, en canvi, són falses rebaixes de preus que prèviament s'havien augmentat, així com descartar les empreses que no ofereixin les degudes garanties.

 1. Pressupost realista

Abans de res, cal avaluar la capacitat d'endeutament i comprovar que la suma de tots els préstecs i pagaments fixos (hipoteca, llum, ...) no superi el 30% dels ingressos, de manera que les compres no comprometin aquestes despeses. A part, convé reservar uns estalvis per a despeses imprevistes del dia a dia. A patir de llavors, delimitar quina quantitat ens queda per compres.

 1. Preguntar abans de comprar

Abans de realitzar qualsevol compra és important preguntar a l'establiment si ofereix la possibilitat de canvi o devolució de l'import, en tant que la Llei General per la Defensa dels Consumidors i Usuaris no l'obliga a no ser que ho ofereixi en la publicitat. En cas de demanar o usar tiquets regal, vals de descompte o targetes de regal, cal assegurar-se del termini de vigència i si hi ha limitacions per a la seva utilització. A més, sempre s'ha d'exigir la factura o tiquet de compra per poder exercir els teus drets.

 1. Es pot desistir

En les compres per internet cal recordar que la llei reconeix el dret de desistiment: retornar el bé adquirit en un termini de 14 dies naturals, comptats a partir de la recepció de l'article.

 1. Reclama, és el teu dret

En cas de reclamació, el Servei d'Atenció al Client de l'empresa ha de resoldre en la major brevetat i en el termini màxim d'un mes des que es presenta la reclamació. Si, transcorregut aquest termini, la queixa no s'ha resolt de forma satisfactòria, la persona consumidora podrà acudir al sistema extrajudicial de resolució de conflictes si l'empresa està adherida a aquesta via. Fet pel qual aquesta està obligada a facilitar a la persona usuària l'accés a aquest sistema. Hem posat en marxa un projecte per informar d'aquests mecanismes, com l'arbitratge o la mediació, que són molt més ràpids, eficaços i gratuïts que la via judicial.

 1. Garantia per llei

A Espanya tots els productes nous tenen almenys dos anys de garantia. ADICAE recorda que es podran exercir els drets de reparació i substitució del producte i de resolució i rebaixa del preu quan el producte no hagi estat l'estipulat al contracte. Els articles de segona mà compten amb una garantia mínima d'un any, i si no s'especifica així, serà de dos anys. No es permet el canvi del producte per un altre similar, però sí la reparació, la rebaixa del preu o la devolució dels diners.

 1. Evitar el finançament a terminis

Recomanem evitar les suposades “facilitats” que les empreses promocionen per finançar a terminis les compres, opció que, una vegada complerts els anteriors passos, no hauria de ser necessària. Recorda que les rebaixes poden ser una oportunitat per comprar aquells productes o serveis que realment necessitem, però no per generar deutes innecessaris.

Però, si finançar la compra resulta imprescindible, és preferible recórrer al préstec d'un familiar o un conegut, que estarà lliure d'interessos. Si s'acudeix a una entitat de crèdit, cal sol·licitar la menor quantitat possible per retornar-la com més aviat millor i així pagar menys interessos; aquests augmenten de forma desproporcionada com més es fragmenta el pagament.

Recordem que no cal demanar cap crèdit si no s'ha comprovat abans que es podrà afrontar sense problemes el seu pagament amb interessos inclosos, encara que les campanyes publicitàries de grans superfícies comercials animin al consumisme compulsiu a costa del crèdit.

Cal mostrar especial atenció a la lletra petita, on les grans empreses solen camuflar la TAE. Advertim també del pagament ajornat mitjançant la modalitat “revolving” de targetes de crèdit, emeses per bancs, cadenes de distribució o supermercats. Sota l'esquer d'una targeta ‘gratuïta’ i de suposats descomptes en botigues, grans superfícies, gasolineres, etc., la persona consumidora es troba amb l'obligació de pagar a terminis un crèdit amb TAE que van del 21% al 30%. Per això, les targetes “revolving” han d'emprar-se per a pagaments puntuals i amb el menor nombre de quotes possible, ja que cada abonament ajornat es destina als interessos abusius, sense que amb prou feines s'amortitzi capital, la qual cosa eternitza el deute i incrementa el seu cost.

Des d'ADICAE advertim també de l'auge de les empreses de crèdits ràpids i microcrèdits, aliens en la seva majoria a tota supervisió i regulació. Aquestes vies de finançament arriben a imposar TAE d'usura: amb interessos que ronden el 3.500% o el 4.500%. Demanar un altre crèdit per finançar el primer, ser perseguit per empreses de recobrament, entrar en llistes de morosos, perdre tot el patrimoni... són algunes de les conseqüències a les quals pot portar l'impagament d'un crèdit.

VER ARCHIVO DE NOTICIAS

BENEFICIOS PARA SOCIOS

 • Pertenecer a una organización social reivindicativa
 • Defensa colectiva de consumidores y usuarios
 • Información en reclamaciones financieras y de consumo
 • Periódico "La Economía de los Consumidores"
 • Asistencia libre a Jornadas, Conferencias y Talleres
¡¡¡ASÓCIESE AHORA!!! FORMULARIO DE INSCRIPCIÓN

MI ADICAE: AREA DE SOCIOS

Solicite sus claves

RELACIONES INTERNACIONALES